Kongen av Tronfjell

I 1959 bestemte NRK seg for å bygge radio- og tlf-sender på toppen av Tronfjell. Brødrene Ottar og Ingvald Gjermundshaug bygget veien, og i dag, 60 år senere, er Norges høyeste bilvei til topp fortsatt en del av familien.

Arbeidet med Tronfjellveien ble utført av brødrene Ottar og Ingvald Gjermundshaug fra Alvdal, etter Telegrafverkets oppfordring om at det måtte være ferdig i løpet av en måned.

For egen regning og risiko satte brødrene Gjermundshaug i gang arbeidet. Nå eies veien av Ottar sin sønn, Jan Inge, som var en av de første til å tenke på et rally opp Tron.

Ottar og Ingvald Gjermundshaug på vei opp Tronfjellveien. Foto: Ola Nyeggen
Ottar og Ingvald Gjermundshaug på vei opp Tronfjellveien. Foto: Ola Nyeggen
Jan Inge Gjermundshaug, da 2 år, på Tronfjell
Jan Inge (2) på Tron en vinterdag sammen med pappa Ingvald og Else Kirsten Vårli.
Jan Inge Gjermundshaug, da 2 år, på ski på Tronfjell
Tronfjell ble tidlig et sted Jan Inge (2) trives.

– Så tidlig som i 2011 hadde jeg møte med Norsk rallysport-forbund og Pekka Lundefaret. Den gangen var vi ikke modne nok til å arrangere, og i tillegg hadde ikke politikerne og kommunen helt forstått potensialet i Tron, forteller Jan Inge Gjermundshaug. 

Totalskadet av flom 

En søndag i juli 2017 kom det på en halvtime enorme mengder med regn, hagl og snø. Grøftene var dobbelt så djupe som de egentlig skulle, og store deler av veien var ikke til å kjenne igjen. I en periode hvor turistene både regionalt, nasjonalt og internasjonalt hadde fått øynene opp for perlen Tronfjell, ble veien ødelagt. 

– Det var forferdelig, konstaterer Gjermundshaug.

Men i kjent stil la ikke Jan Inge Gjermundshaug seg ned for og kvile. Han var fast bestemt på at veien, som går til 1 666 meter over havet, skulle gjenåpnes og bli en turistmagnet for hele regionen. Eller som han kaller det; et fyrtårn. 

– Det har vært veldig mye arbeid for å få veien bra igjen. Grunnen til at jeg har lagt ned tid og krefter i veien, er interessen rundt Tron. Alle er interessert i fjellet og alle støtter aktiviteten som skjer i og rundt Tron. Når folk setter pris på utviklingen av Tron som et regionalt fyrtårn, er det en glede å stille med god ei, forteller han.

Glad i fart, spenning og biler 

Nå er veien rustet opp og håndterer møtende trafikk, samt god plass til busstransport. 

Sesongstart for Tronfjellveien beror på vær og føret, og på hvilket tidspunkt det er farbart i fjellet. Veien er mer enn godt nok rustet for det unike rallyet opp Tron. Eventuelle veiskader under løpet er Gjermundshaug forberedt på. 

– Etter full fart en hele dag med rallybiler opp Tron vil jeg bli overrasket om ikke veien har tatt noe skade, men eventuelle skader skal selvsagt fikses til ny turistsesong, opplyser han. Gjermundshaug har selv aldri vært stupende interessert i rally, selv om han nå uhemmet heier frem Rally Tron. Uansett synes han at rally er en av de likeste motorsportidrettene. Jeg er interessert i fart, spenning og biler, og da er rally litt artig, smiler han. 

Håper arrangementet lykkes

Kongen av Tronfjell sparer ikke på lovordene da han beskriver potensialet til arrangementet. Gjermundshaug konstaterer at motorsporten, og ikke minst rally, er en sport som trekker store publikum både i inn- og utland.

– Rally Tron kan være starten på noe stort. På sikt tror jeg billøpet kan trekke mye publikum, og det vil være gunstig for Alvdal og resten av regionen, sier han. 

Gjermundshaug roser stå på vilje og alt engasjementet arbeidsgruppa i Rally Tron viser. Han håper at høstens arrangement får en bra start, og både tror og håper at Rally Tron er en begynnende suksess. 

– Det er rett og slett kjempeartig om billøpet lykkes, og at rallyet kan fortsette år etter år, og stadig ta nye steg. 

Bilde av Jan Inge Gjermundshaug i Tronfjell Maskin på toppen av Tronfjell i Alvdal
KONGEN AV TRONFJELL: Få personer har et så nært forhold til Tronfjellveien og Tron som Jan Inge Gjermundshaug. Han har mye av ærene for at dagens vei holder en høy standard. Foto: Tore Rasmussen Steien.  

Han trekker frem at i mange sammenhenger, også i denne, er aktivitet og engasjement grunnlaget for suksess. Gjermundshaug mener at den aktiviteten som er skapt i Tron de siste årene er viktig for den positive blesten Alvdals nestehøyeste fjell nå opplever. 

– Jeg hadde naturligvis ikke klart dette uten det gode samarbeidet med Jarle Tronslien. Han har et umettelig engasjement, og vi utfyller hverandre godt, avslutter han. 

Duoen jobber blant annet med en utsiktsplattform på toppen mot vest med informasjonstavler som forteller hva man ser i alle retninger. Plattformen skal være brukervennlig for alle.

Brødrene Gjermundshaug i firmabil oppover Tronfjell i Alvdal