Rally Tron – Norges svar på Pikes Peak

Rally Tron, kjent som Nordens mest spektakulære rally, tar motorsportentusiaster med på en adrenalinfylt reise opp til toppen av Tronfjell i Alvdal.

Med inspirasjon hentet fra det legendariske Pikes Peak-løpet i USA, tiltrekker dette norske motorsportarrangementet noen av landets beste rallyutøvere og internasjonale deltakere, og markerer seg som et eksepsjonelt løp som skiller seg ut i europeisk sammenheng

Historien

Et billøp opp til toppen av Tronfjell i Alvdal ble påtenkt allerede på 90-tallet av Henning Isdal, profilert motorjournalist og aktiv utøver i rally og racing. I 2013 ble det produsert en film for TV-visning på Viasat, der rallyføreren Pekka Lundefaret kjørte opp Tronveien med sin Rallytaxi. Bak denne filmen sto produksjonselskapet TV Media Produksjon i samarbeid med Tronveiens eier Gjermundshaug Gruppen. 

I 2015 tok Mekke-gruppen for ungdom, Team IL Tempo, kontakt med Jan Inge Gjermundshaug. De hadde en plan om å arrangere et bilsportarrangement med kjøring opp til toppen av Tron. Team IL Tempo ble forankret inn i Nord Østerdal Motorsport, og klarsignal ble gitt til å starte et slikt prosjekt. Navnet landet på, Rally Tron, et billøp i Kjell Aukrusts ånd. Rally Tron ble for første gang arrangert i 2019, og arrangeres i dag av KNA Fjellregionen, som er den eldste bilorganisasjonen i Norge.

Les mer om KNA Fjellregionen

Ottar og Ingvald Gjermundshaug på vei opp Tronfjellveien. Foto: Ola Nyeggen
Ottar og Ingvald Gjermundshaug på vei opp Tronfjellveien. Foto: Ola Nyeggen

Et unikt arrangement

Visjonen rundt dette arrangementet er å skape noe unikt, ikke bare i norsk bilsport men også i europeisk sammenheng. Vi sammenligner oss med det legendariske bakkeløpet «Pikes Peak» USA, som også har en trasè til toppen av et fjell. 

Ambisjonen er at løpet skal samle noen av de aller beste norske rallyutøverne til en helt spesiell konkurranse. Norge er til tross for bare fem millioner innbyggere faktisk en stormakt i internasjonal rallysport. 

Vi fikk som kjent VM-gull i rally i 2003 ved Petter Solberg, og norske førere har etter den gang oppnådde uttallige topp-plasseringer i VM, EM og andre internasjonale løp. I 2019 er Andreas Mikkelsen, Mads Østberg og Ole Chr. Veiby med i VM-sirkuset, og det jobbes med å få noen av disse til Tronfjell. Andre aktuelle deltakere er Henning Solberg og Anders Grøndal (med 14 NM-gull tidenes mestvinnende i norsk bilsport). Det er også et håp om å få deltakelse fra andre land, som ønsker å ta del i dette unike arrangementet. 

Film fra Rally Tron 2019. Cred: Motorsportfilmer.net, Tor Andre Børresen

Fra tekniske skogsbilveier til veldig raske partier med topphastigheter nær 200 km/t. Rally Tron inneholder også spektakulære og unike elementer som vi ikke finner maken til hverken i norsk eller europeisk rallysport.

Eksempel på en fartsetappe på Rally tron

Løypeoversikt

I år er det 11 fartsetapper: fra tekniske skogsbilveier til raske partier topphastighet nær 200 km/t.

rallytron-tronfjell-alvdal

Program: Rally Tron 2023

Se hele programmet om hva som skjer på Rally Tron fredag 6. oktober og lørdag 7. oktober.

Gul bil i full fart med støvsky bak seg på Rally Tron

Har du spørsmål?

Har du spørsmål rundt arrangementet eller andre henvendelser, er det alltid bare å ta kontakt med oss.