– Vi gjør dette i Kjell Aukrust sin ånd

Primus motor for Rally Tron, John Magne Lunaas (60), er glad for at det spektakulære billøpet nå er en realitet. Han mener arrangementet går i Kjell Aukrust sin ånd.  

Skrevet av Torstein Sagbakken

– Rally Tron skal være i Kjell Aukrust sin ånd. Han var glad i fart og spenning, og om han hadde levd i dag hadde han vist en stor glede over det som nå skjer på Tron, konstaterer John Magne Lunaas, og legger til at åpningen av det unike billøpet skal være på Aukrustsenteret.  

John Magne Lunaas er hovedildsjelen bak Rally Tron
PRIMUS MOTOR: John Magne Lunaas har lagt ned utallige timer for at Rally Tron skal la seg gjennomføre. Han er henrykt over at drømmen nå er en virkelighet. Foto: Torstein Sagbakken. 

Lunaas har de siste fire årene vært avgjørende for å få realisert drømmen om et billøp opp Tron. Han tok over initiativet fra Jan Inge Gjermundshaug, og hadde mange gode ideer å bygge videre på.

  – Jan Inge har alltid vært positiv til utvikling av Tronfjell, og deriblant Rally Tron, sier Lunaas.

Lang vei til mål

I 2015 tok Lunaas kontakt med Bjørn Gulbrandsen, tidligere rallykjører og rallyarrangør, og Henning Isdal, tidligere rallykjører og ekspertkommentator for Viasat. De har vært to viktige støttespillere for Lunaas, som i starten som prosjektleder for Rally Tron sto uten erfaring.

  – Jeg hadde mye å lære, og læringskurven har vært bratt, mener han. 

Veien frem til en realitet med Rally Tron har vært lang. Lunaas sier det har vært mange formaliteter som må være på plass, blant annet tillatelse fra grunneiere, Statens Vegvesen og politiet.

  – Heldigvis har vi stort sett møtt positive folk. Det har vært viktig for progresjonen det siste året, legger han til. 

Skal sette Alvdal på motorsportkartet

I hovedgruppa som jobber med Rally Tron er det 13 ildsjeler, men mange flere har bidratt med andre oppgaver, og i tillegg kreves det en stor dugnadsånd dagene før, under, og etter billøpet. Lunnas anslår at flere har brukt 50 til 80 prosent av fritiden sin på å realisere den store drømmen.

  – Ettersom det er første gang Rally Tron arrangeres er det ekstra mye som skal på plass. Alt skal bygges fra bunnen av, og erfaringen er minimal. Forhåpentligvis blir det i år en suksess vi kan bygge videre på, og at erfaringene fra de første årene hjelper oss videre, forteller han.

Lunaas er en av de som har lagt sjela si i billøpet. Hans tanke bak billøpet er å skape en aktivitet for de unge, og andre aldre, som faller utenfor de vanlige idrettene. For han er det viktig å skape aktivitet for folk, bygda og resten av regionen.

  – Man får en glede med seg selv når man skaper noe som flere kan dra nytte av. Gjennom Rally Tron tror jeg vi setter Alvdal og Nord-Østerdal på motorsportkartet. Det blir spennende å se responsen. Jeg både gleder og gruer meg til billøpet. Dette blir kjempebra, avslutter han.