Visste du at…

Visste du at: Veien opp til toppen av Tronfjell er Norges nest høyeste bilvei?

Norges nest høyeste bilvei tar deg helt til toppen av Tronfjell på 1 666 meter over havet. Tronfjell er Alvdals tydeligste landemerke, og fra toppen har du utsikt til sju prestegjeld og lenger enn det.

John Magne Lunaas peker på tronfjell i Alvdal
TRONFJELL: John Mange Lunaas peker entusiastisk mot Tronfjellet i bakgrunnen. Cred: kna.no

Tronfjellveien ble bygget etter at NRK i 1959 bestemte seg for å bygge radio- og TV-sender på toppen av Tronfjell i Alvdal. Arbeidet ble utført av brødrene Ottar og Ingvald Gjermundshaug fra Alvdal, etter Telegrafverkets oppfordring om at det måtte være ferdig i løpet av en måned. For egen regning og risiko satte brødrene Gjermundshaug i gang arbeidet, som pågikk døgnet rundt til Tronfjellveien var et faktum 1. juli 1959. Det første utstyret kunne fraktes til toppen med bil, og Telegrafverket var spart for ett års arbeid. I dag driftes veien av Jan Inge Gjermundshaug i Tronfjell opplevelser. 

I dag brukes veien av mange turister i sommerhalvåret, og det er faktisk mulig å kjøre buss helt til topps. 

Veien går gjennom gamle sætertrakter, sjeldne botaniske områder og godt rypeterreng. Veien brukes også av Norkring og Avinor, som begge har installasjoner på toppen – et radio- og fjernsynstårn og en radarstasjon for overvåking av flytrafikk og luftfart.

Tekst fra opplevalvdal.no

Visste du at: Kjell Aukrust var utrolig stor motorsportentusiast, og var utrolig glad i fart og spenning?

– Kjell var godt over middels opptatt av bil, bekrefter Ellen Engh ved Huset Aukrust.

KjellAukrust_portrett-husetaukrust. Bilde fra: .aukrust.no/om-kjell-aukrust
Cred: Huset Aukrust

– Han likte raske biler, og kjørte mye i Italia på sine mange turer dit. Det skrev han også mye om, blant annet at han filte ned skosålene for å få god kontakt med pedalene, sier Engh.

Tekst fra norskporche.no

Visste du at: Rally Tron ble arrangert for første gang i 2019?

Les mer om oppstarten «Vi gjør dette i Aukrusts ånd»

Visste du at: Petter Solberg ble verdensmester i rally i 2003?

Petter Solberg, en talentfull norsk rallyfører, vant verdensmesterskapet i rally i 2003. Dette mesterskapet ble arrangert av Det internasjonale bilsportforbundet (FIA), og er kjent som WRC (World Rally Championship).

Solberg kjørte for Subaru World Rally Team den sesongen, og vant verdensmesterskapet i rally i den høyt konkurransedyktige WRC-serien. Dette var en historisk prestasjon, da han ble den første norske føreren som vant denne tittelen.

Petter Solberg er kjent for sin lidenskap for motorsport, og har etter dette oppnådd betydelig suksess i ulike grener av motorsporten.

Visste du at: Det er bare to stykker som har klart å bli verdensmester i to motorsportgrener. Den første som klarte det er Petter Solberg, og den andre er Fernando Alonso.

Som nevnt tidligere ble Petter Solberg verdensmester i rally i 2003. Han er også kjent for å ha konkurrert i rallycross, der han også oppnådde stor suksess. I 2014 vant han FIA World Rallycross Championship, og dermed ble han den første personen som ble verdensmester både i rally og rallycross.

Fernando Alonso er en spansk Formel 1-fører som vant Formel 1-verdensmesterskapet to ganger, først i 2005 og deretter i 2006, mens han kjørte for Renault-teamet. I tillegg til sin suksess i Formel 1, begynte Alonso å konkurrere i andre motorsportgrener. Han deltok i Indianapolis 500 i 2017 og 2019, og i 2018 vant han 24-timersløpet i Le Mans. Med seieren i Le Mans ble han den andre føreren i historien (etter Graham Hill) som vant «Triple Crown of Motorsport,» som inkluderer seire i Monaco Grand Prix, Indianapolis 500 og 24-timersløpet i Le Mans.

Disse to utøverne har demonstrert en eksepsjonell allsidighet og dyktighet i motorsportverdenen ved å oppnå verdensmestertitler i forskjellige grener.

Gul bil i full fart med støvsky bak seg på Rally Tron